Categorieën
Homepage Blog Nieuws

JUMO Classique bureaulamp

JUMO Classique

Deze unieke bureaulamp kan natuurlijk overal staan, op tafel, dressoir of bureau en is een schitterend voorbeeld van late ‘streamline’ vormgeving. De JUMO Classique heeft een functioneel ontwerp, uitgevoerd in bakeliet en metaal.

Intrigerend, exentriek en bovenal tijdloos”


Jumo classic zwart en wit

JUMO classique

Het oorspronkelijk ontwerp van André Mounique dateert uit 1944/45 en werd gefabriceerd door de Société Nouvelle des Etablissements JUMO. JUMO is een samenvoegsel van de beginletters van Yves JUjeau, Pierre en André MOunique. De lamp werd Lucidus Bloc genoemd.

Onder nummer 2,543,926 werd door het USPTO (United States Patent and Trademark Office) een patent aan de fabrikant verleend. De ‘RETRACTABLE OFFICE LAMP’ was hierdoor wettig beschermd.


jumo3 origineel

Deze excentrieke lamp is woest elegant in uitgeklapte staat en sober compact wanneer ingeklapt. De patentbeschrijving vermeldt hierover dat het apparaat dan weinig ruimte inneemt, makkelijk in een lade kan worden opgeborgen en als presse papier of alleen als ornament kan dienen.

Een opvallende verbetering ten opzichte van het origineel is de werking van de aan/uit schakelaar. Vroeger kon de lamp alleen in en uitgeschakeld worden door hem open of dicht te klappen. Nu kan dit handmatig.

De metalen arm is voorzien van drie scharnierende ‘gewrichten’ zoals het patent beschrijft. Omdat het originele model nog wel eens kon ‘doorzakken’ zijn deze nu verstevigd.

En dan het licht, want het gaat immers over een lamp.
Eigentijdse en energiezuinige LED verlichting zorgt voor voldoende licht om te lezen, te werken of enkel voor sfeer.

JUMO classique zwart

Het ontwerp van Mounique werd tot 1965 beschermd.  Ruim twintig jaar daarna werd in Japan de eerste kopie-uitvoering vervaardigd. In 2014, na drie jaar aan prototypes te hebben gewerkt, nam het Parijse bedrijf New JUMO Concept de lamp opnieuw in productie. Op basis van een origineel model werden voor de bakelieten delen nieuwe stalen persmatrijzen vervaardigd.

Dankzij alle verbeteringen is het oorspronkelijke karakter van de Lucidus Bloc niet alleen behouden maar juist versterkt!

JUMO Classique

Na de introductie in Frankrijk werd BINK in 2015 de Nederlandse importeur.
De JUMO lamp is leverbaar in zwart massief bakeliet of ivoorkleurig gespoten.

Door Gijs Buis

BINK lampen is specialist in lichtoplossingen voor onder andere retail, horeca, kantoren, hotels, bedrijfshallen en residentiële projecten.

nl_NLNederlands