Categorieën
Homepage Blog Nieuws

Anglepoise

De Anglepoise lamp is Brits ontwerp van wereldformaat! Iedereen kent deze lamp en het ontwerp is veelvuldig gekopieerd. Opvallend is het gebruik van de veer.

Springveren in balans

In 1931 bedacht George Carwandine, auto-ontwerper van beroep, een nieuwe soort springveer. Deze springveer kon niet gebruikt worden als auto-onderdeel en had een andere toepassing nodig. Uiteindelijk vond dit ontwerp zijn weg naar de eerste Anglepoise lamp en naar zijn meest succesvolle octrooi in 1935. Deze lamp werd ontworpen naar gelijkenis van een menselijke arm. Pixar speelde daar handig op in met haar logo, gebaseerd op een Anglepoise model.
Dankzij het gebruik van deze befaamde springveren kan deze lamp met gemak in verschillende posities gezet worden en direct blijven staan in die positie. De Anglepoise Original 1227 werd geboren, een fel begeerde klassieker onder de bureaulampen. Deze bureaulamp vormde het begin van het iconische designmerk dat we vandaag nog steeds enorm populair is.

octrooi Anglepoise 1935

Klassiekers met een moderne toets

Het succes van Anglepoise steunt op de waardevolle kennis uit hun jarenlange ervaring. Alle ontwerpen weerspiegelen stijl, duurzaamheid en efficiëntie. Het gamma werd uitgebreid en moderne elementen werden vlekkeloos opgenomen in het klassieke ontwerp. Frisse kleuren en moderne vormen vonden hun weg in de nieuwe collecties.

Dit blijkt duidelijk uit het de vormen van de Original 1227 Brass, een elegante reflectie van de originele Anglepoise lamp. Een ander fascinerend ontwerp is de Giant Anglepoise. Deze reusachtige versie van de Anglepoise Original 1227 werd ontworpen voor het Roald Dahl museum. Dat was niet zomaar. De bekende schrijver en oorlogsheld Roald Dahl kon niet zonder zijn favoriete lamp.

1227 gigant Anglepoise

Iconisch

Anglepoise haalde ook op andere manieren het nieuws. Eind jaren ’80 vonden wetenschappers die op zoek waren naar het monster van Loch Ness een bommenwerper die gebruikt werd tijdens WO II, die verlicht werd met de Anglepoise omwille van zijn stevigheid en flexibiliteit. Opmerkelijk, na al die jaren werkte de Anglepoise lamp nog steeds!

Anglepoise op postzegel

Kunstenaar David Mach liet zich verleiden om een enorme hand te maken met 360 zwarte Anglepoise lampen. Het werk kreeg de naam “The Giant Hand Sculpture named Knuckle Shuffle”. Ook The Soft Boys zochten inspiratie bij deze iconische lamp. In 1979 lanceerden ze het lied “I want to be an Anglepoise lamp”. En ten slotte kwamen er in 2009 verscheidene nieuwe Royal Mail postzegels uit met iconische Britse designs. De Anglepoise lamp mocht hier uiteraard niet op ontbreken.

nieuwe logo BINK lampenDealer van Anglepoise

Door Gijs Buis

BINK lampen is specialist in lichtoplossingen voor onder andere retail, horeca, kantoren, hotels, bedrijfshallen en residentiële projecten.

nl_NLNederlands