Categorieën
Homepage Blog Nieuws

3 TIPS VOOR VERLICHTING IN EEN NIEUWE WONING

VERBOUWEN / BOUWEN

Het kiezen van de juiste verlichting voor je woning is best een moeilijke opgave. De meeste mensen doen dit gewoon zelf en juist deze doelgroep wil ik informeren in deze blog. Het doel is niet om de keuzestress moeilijker te maken, maar juist handvaten te bieden voor een flexibele inrichting qua verlichting.

Zodra je toe bent aan verandering in je elektrische huishouding door bijvoorbeeld nieuwbouw of verbouwing, is dat het juiste moment om toe te slaan. Ten eerste, zorg dat je maximaal gebruik maakt van natuurlijk licht. Weet waar je lekkere zonnige plekjes zijn en de knusse hoekjes van je huis in alle jaargetijden. Echter is dit natuurlijk lastiger als je nog niet in de woning woont.

Vaak is verlichting de laatste kostenpost op de begroting, wat vaak duurder uitslaat dan wenselijk. Gelukkig kun je het jezelf wel makkelijker maken voor een goede voorbereiding met de volgende 3 tips.

sportschool 3

TIP 1 LICHTPUNTEN

In algemene zin kun je eigenlijk niet genoeg lichtpunten, stopcontacten en schakelpunten hebben. Nu ligt dit vrij voor de hand, maar als je je huis ‘veranderbestendig’ wilt inrichten, kun je dit op de volgende manier doen.
Als je bijvoorbeeld je woonkamer inrichting bekijkt, dan zijn er altijd minstens twee á drie leuke scenario’s voor de inrichting van de woonkamer. Bepaal voor jezelf hoeveel extra lichtpunten je nodig hebt om die andere inrichtingen te faciliteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verplaatsen van de eettafel. De hanglamp wil je dan ook kunnen verplaatsen. Leg deze lichtpunten vast en communiceer dit aan de stukadoor, zodat deze het surplus kan wegwerken. Het is een kwestie van uitmeten waar ze zitten, en je haalt ze zo weer voor de dag!

TIP 2 LOWTECH

Wat dacht je van deze LOWTECH oplossing. Ben jij dol op gemak in huis maar heb je niet de financiën om slimme lampen te kopen?
Neem overal dubbele stopcontacten en laat bijvoorbeeld alle linker stopcontacten aansluiten op een lichtschakelaar. Met één druk op de knop schakel je dan je verlichting aan of uit.

Jielde-Loft-D6440-bureaulamp-duo-Mosterd-RAL-1003

TIP 3 ARMATUREN

Er is heel veel keus in verschillende soorten verlichting. Inventariseer vooraf welke lampen er meegaan in de nieuwe setting en koop alleen de basisverlichting vooraf in één keer. Het geeft rust in het huis als de basisverlichting op elkaar is afgestemd en dezelfde sfeer uitstraalt. Verder kom je vaak geruime tijd, nadat je in de nieuwe setting zit, achter de finesses van je huis. Dat is het juiste moment om dat ene bureaulampje of die gave staande lamp te kopen. Bijgekomen van de uitgave van de (ver)bouwing kun je ook financieel weer wat leukere dingen kopen dan dat compromis waar je tijdens het bouwproces voor gekozen zou hebben.

En vergeet niet “de zoektocht is de halve lol”.

BINK

Door Gijs Buis

BINK lampen is specialist in lichtoplossingen voor onder andere retail, horeca, kantoren, hotels, bedrijfshallen en residentiële projecten.

nl_NLNederlands